Nieuwsbrief juni 2018
 

Nieuwsbrief juni 2018

Het RCE-natuursteenplatform op 1 juni jl. gemist?

De VRS geeft u in deze nieuwsbrief een korte terugblik. In het najaar wel aanwezig zijn? klik dan hier. Zodra de nieuwe datum bekend is, laten wij u dat weten via onze nieuwsbrief.

Totaalrestauratie in Balegemse steen met scantechniek

VRS-lidbedrijf Monument Vandekerckhove uit België is in Gent bezig met een totaalrestauratie met behulp van 3D-scantechniek. De oorspronkelijk houten gevel van het gildehuis van de vrije schippers is in 1531 vervangen in een Balegemse steen. De prachtige gevel, in de stijl van de Brabantse gotiek, is sinds enkele jaren eigendom van Haven Gent en wordt herbestemd tot havenhuis. Vandaag wordt ingezoomd op de gevelrestauratie.
Lees meer

Domfabriek: een efficiënte bouwplaats

René de Kam vertelt over de gigantische Romaanse kathedraal, die anno 1250 midden in het centrum van Utrecht stond. Vaak was een brand reden om een nieuwe kerk te bouwen, maar in Utrecht was de mode aanleiding om de kathedraal af te breken. Tussen 1250 en 1525 werd stapsgewijs een nieuwe Gotische kathedraal gebouwd. De organisatie van het bouwproces werd destijds tot in detail vastgelegd in allerlei documenten. Vandaar dat De Kam hier veel over kan vertellen en dat doet hij dan ook op heel pakkende wijze.
Lees meer

De dramatische geschiedenis van het stadhuis in Leiden

Jan Dröge laat prachtige beelden zien van het middeleeuwse Leidse stadhuis en vertelt over de (vermoedelijke) ontwerpers Lieven de Key en Corneliszoon van Es. De oorspronkelijke gevel was vooral in Gobervanger uitgevoerd. Rond 1600 wordt de oorspronkelijke gevel (Gobervanger) van het stadhuis vernieuwd. Een bijzondere herdenkingssteen, aangebracht in de gevel in 1577 vanwege het beleg, wordt dan herplaatst. De steen die in 1600 wordt gebruikt, is Oberkirchner. Tijdens de ijskoude winter van 1929 sloeg het noodlot toe.
Lees meer

Speurtocht op de steiger van de Utrechtse Dom

Dirk Jan de Vries van de RCE klom op de steigers, die voor onderhoud werden geplaatst bij de Dom in Utrecht. Dit bood hem de kans om eens goed van dichtbij te kijken. Samen met de zaal probeert hij enkele vragen op te lossen.
Lees meer

 
Als u deze e-mail niet meer wilt ontvangen, klikt u hier.