Nieuwsarchief

Nieuwe Natuursteenvisie RCE

28-10-2016

Jan van 't Hof (RCE) reikt tijdens het Natuursteenplatform op 14 oktober 2016 het eerste exemplaar van de Natuursteenvisie uit aan Hendruk Jan Tolboom (RCE)

Grootschalige restauratie Cuneratoren Rhenen

28-10-2016

Tot slot vertelt William Slotboom van Slotboom Steenhouwers over de restauratiegeschiedenis van de Cuneratoren in Rhenen en het huidige traject, dat vanaf 2013 loopt. Er zijn 14 steensoorten te vinden aan de toren, zoals Baumberger zandsteen en Ettringer tufsteen. Joop Jansen van Delfgou Architecten begeleidt het restauratieproces. Het gespecialiseerde restauratiewerk wordt uitgevoerd door Hoffman Bouwbedrijf en Slotboom Steenhouwers, beide ERM-gecertificeerde bedrijven. Op een groot werk als dit kunnen  jonge restauratievakmensen goed worden opgeleid. Een goede zaak want er is behoefte instroom bij de bedrijven.

Restauratie Lorentzmonument

28-10-2016

Het Lorentz Monument (1931) in Park Sonsbeek, Arnhem, onderging een metamorfose, dankzij de inzet van Maikel Niel van BBM en Steenhouwerij Meesters In. Hoewel er eigenlijk weinig budget was, raakte de opdrachtgever zo enthousiast tijdens het voortvarende restauratieproces, dat er toch veel mogelijk werd. De toegepaste Franse kalksteen Euville was vervuild. Deze grofkorrelige steen verweert na zo’n 80 jaar en zat vol putten en scheuren. Uitstekende delen waren afgesleten en voegwerk was verdwenen. Inwatering en vorstschade waren het gevolg. De reliëfs zijn met de Ibach-methode hersteld. Verder is een grindbed teruggebracht en is het natuursteen gereinigd of vervangen. Het resultaat: een sprankelend monument!

Wat is Beucha Porfier?

28-10-2016

John van de Heuvel en Timo Nijland geven uitleg over de onbekende steen ‘Beucha Porfier’. De heren zijn op reis geweest naar de groeve in Beucha, bij Leipzig.

Optoppen consistorie grote kerk Vlaardingen

28-10-2016

Architect Jan Willem Walraad van Walraad Architecten opent de middag met de dilemma’s, waarvoor hij werd gesteld bij de optopping van de consistorie van de grote kerk in Vlaardingen. Men wenste twee afzonderlijke kleedruimtes (voor dames en heren) te creëren. Een volledige verdieping zou een te dominant bouwvolume opleveren. Gekozen werd voor twee lage etages, waarvan de bovenste gedeeltelijk onder de kap werd gesitueerd. De trap werd vernuftig in een steunbeer geplaatst en de overgang van het voormalige (te hoge) plafond is opgevangen door zitbanken tegen de muren op de nieuwe verdieping. De gevelbekleding is uitgevoerd in Ettringer Tufsteen. Omdat deze steen weersgevoelig is bij uitstaande randen en afwateringen zijn deze in het ontwerp vermeden.

Brandbrief 18-3-2016

18-03-2016

Zie hier de brandbrief die de VRS, samen met nog negen branchegroepen, op 18 maart 2016 stuurde aan minister Bussemaker van OCW

De restauratie van twee fonteinen in Rome, maart 2016

15-03-2016

In tijdschrift Monumenten van maart 2016 beschrijven Steenhouwerij Zederik (nu: Meesters In) en Koninklijke Woudenberg hun ervaringen bij de restauratie van twee fonteinen in Rome. Lees hier het artikel.

4e natuursteenplatform RCE Amersfoort 10-10-2014

12-03-2014