Nieuwsarchief

Natuurstenen elementen van Villa Primavera kunnen weer jaren mee

14-06-2022

Ook voor kleinere projecten kunnen de leden van de Vereniging Restauratie Steenhouwers (VRS), allen erkend restauratiesteenhouwers, het juiste werk en advies leveren.

VRS-lid mag aan de slag bij de Notre Dame in Parijs

23-05-2022

Belgische blauwe hardsteen van Jachtslot de Mookerheide in ere hersteld

09-05-2022

Erkend Restauratie Steenhouwerij en VRS lid Slotboom Steenhouwers BV voert de natuursteenrestauratie aan het Jachtslot de Mookerheide uit, in opdracht van tevens erkend (hoofd)aannemer Van Dinther Bouwbedrijf BV. Het werk wordt uitgevoerd in bouwteamverband. Aan het exterieur van het jachtslot is bij de bouw in 1904 overwegend Belgische blauwe hardsteen toegepast in de vorm van massieve topgevelafdekkingen, raamdorpels, balkonplaten, spuwers, trappen en bordessen.

Leerling steenhouwer Ziggy aan het woord

15-04-2022

Leerling steenhouwer Ziggy werkt sinds een kleine 2 jaar bij Meesters In, gecertificeerd restauratiespecialist in steenachtige materialen en lid van de Vereniging Restauratie Steenhouwers (VRS). Hij maakte een carrière switch van glasblazer naar steenhouwer. Hoe gaat het intussen met Ziggy?

Archeologische opgravingen leiden tot nieuwe grondstof

10-03-2022

Als een steensoort nog moeilijk te vinden is, omdat de groeve van herkomst uitgeput of gesloten is, wordt vaak geopteerd om een vervangsteen te gebruiken. In heel uitzonderlijke gevallen hebben uitvoerders en architecten geluk, en wordt het oorspronkelijk materiaal toch nog ergens aangetroffen. Zo verging het ook VRS-lid Monument Vandekerckhove bij de restauratie van de Belforttoren in Ieper. De zeldzame Atrechtse steen of Oosterbantzandsteen waaruit de toren grotendeels bestaat, werd als bij wonder gevonden tijdens archeologische opgravingen aan de voet van de Sint-Maartenskathedraal, op een boogscheut van het Belfort.

VRS-lid Bambam verlost sarcofaag Simpelveld van keiharde mortel.

01-02-2022

Sinds 2019 werkt VRS-lid Bambam mee aan de restauratie van de sarcofaag van Simpelveld, die zich bevindt in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden. De sarcofaag moest worden gedemonteerd om hem op een nieuwe constructie te kunnen plaatsen. Het RMO benaderde Bambam vanwege onze kennis over natuursteen, mortelsoorten, stofafzuiging en het gebruik van handgereedschap. Als gecertificeerd restauratiesteenhouwer volgt Bambam de werkwijze, die wordt geadviseerd in de Uitvoeringsrichtlijn Steenhouwwerk (URL 4007).

Monument Vandekerkhove combineert ambacht met moderne techniek bij restauratie rood marmer Stadhuis Antwerpen.

22-11-2021

Het gebruik van 3Dscans en een robot voor het frezen van natuurstenen onderdelen van monumenten zien we met enige regelmaat, maar VRS-lid en gecertificeerd restauratiesteenhouwerij Monument Vandekerckhove past deze moderne technieken nu ook toe op het plaatselijk herstel van de rode marmers van het Stadhuis in Antwerpen. Zo kon zoveel mogelijk historisch materiaal behouden blijven, een belangrijk restauratieprincipe.

Restauratie natuursteen Domtoren te Utrecht in goede handen bij VRS-lid Slotboom Steenhouwers

13-10-2021

De hoogste kerktoren van ons land en hét symbool van de stad Utrecht is de Domtoren. Deze gotische toren van 112 meter is tussen 1321 en 1382 gebouwd. In 2019 startte de restauratie van de Domtoren. De restauratie duurt circa 5 jaar. Erkend Restauratie Steenhouwerij en VRS-lid Slotboom Steenhouwers BV maakt in opdracht van hoofdaannemer Nico de Bont de te vervangen natuursteen blokken.

Ziggy, van glasblazer naar beeldhouwer

29-09-2021

Iets meer dan een jaar geleden kwam Ziggy solliciteren bij Meesters In, gecertificeerd restauratiespecialist in steenachtige materialen en lid van de VRS. Ziggy was op zoek naar een nieuwe uitdaging en de restauratiewereld sprak hem erg aan. Ziggy, van origine glasblazer, ging bij Meesters In als leerling aan de slag onder de vleugels van leermeester en beeldhouwer Bas. Behalve in de praktijk wordt er ook aan de theorie gewerkt. De steenhouwersbijbel, Das Steinhauersbuch, blijkt hiervoor nog altijd een mooi naslagwerk.