Restauratie van het G.J. de Jongh Monument en reconstructie van het kunstwerk van Henk Chabot

VRS-lid en gecertificeerd steenhouwersbedrijf Monument Vandekerckhove (Group Monument) brengt de restauratie van het G.J. de Jongh Monument en de reconstructie van het kunstwerk van Henk Chabot tot een goed einde.

Het monument werd in 1935 op initiatief van de gemeente Rotterdam opgericht ter herinnering aan Gerrit Johannes de Jongh (1845-1917), van 1879 tot 1910 directeur van de dienst Gemeentewerken Rotterdam. De toenmalige museumdirecteur Dirk Hannema en de heer Van Beuningen zochten naar een waardig object om de tuin van het nieuwe museum Boijmans af te sluiten. Architect Ad van der Steur bedacht een langgerekt monument bestaande uit bordessen, een achterwand en centraal deel met gedenknaald en kunstwerken. Het materiaalgebruik en detaillering werd volledig afgestemd op het museum. De integratie van de kunstwerken door Leendert Bolle, Jaap Gidding en Henk Chabot verzekerden de nagedachtenis aan De Jongh.

Bij de restauratie in de jaren ‘80 werden de panelen van Henk Chabot (1894 – 1949) in Neubrünner zandsteen vervangen door Muschelkalk. Het originele kunstwerk werd hierbij gestileerd en niet echt accuraat overgenomen. Chabot wordt gezien als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het expressionisme in Nederland. Het originele werk bleek helaas niet te zijn bewaard, zodat voor de reproductie slechts beroep kon worden gedaan op enkele zwart-wit foto’s uit de collectie van het Chabot Museum (Rotterdam).

Tijdens een uitgebreid werkbezoek aan dit museum onder begeleiding van Jurjen van Beek, restauratiearchitect, en Jisca Bijlsma, directeur van het Chabot Museum, kon beeldhouwer Felix Bahret van Monument Vandekerckhove zich helemaal onderdompelen in het oeuvre van Chabot en de hem zo kenmerkende stijl. Met de foto’s van het origineel kunstwerk als basis werkte hij vervolgens de juiste grafiek en positionering op de panelen uit in ontwerpschetsen. Hierna zijn enkele proefstukken gebeeldhouwd.

Deze testpanelen werden geëvalueerd door architect van Beek en museumdirecteur Bijlsma, alle details werden met beeldhouwer Bahret besproken en interpretaties bijgesteld waar nodig. Toen consensus was gevonden, zijn de 3 volledige panelen verder uitgewerkt en gebeeldhouwd. Regelmatig overleg tijdens het gehele proces bleef geborgd. De complete panelen zijn nog een laatste keer in hun geheel beoordeeld in het atelier vooraleer ze naar Rotterdam zijn verstuurd.

Inmiddels is het geheel terug gemonteerd en kan iedereen opnieuw genieten van dit waardevolle monument en vooral ook van de prachtige reconstructie van het kunstwerk door Chabot.

Interesse?
Restauratiesteenhouwer is een mooi vak. Heb je interesse en wil je meer weten, neem dan contact op met een van onze leden, allen erkend steenhouwbedrijf.

Wilt u inhoudelijk reageren op deze nieuwsbrief?

We zien uw reactie, mening of opmerking graag tegemoet. Stuur uw bericht naar info@restauratiesteenhouwers.nl.

Volg ons op LinkedIn.

Heeft u vragen?

Bel ons:  033-465 9 465

Of stel uw vraag per e-mail:  info@restauratiesteenhouwers.nl

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Eerder verzonden nieuwsbrieven »