Monument Vandekerkhove combineert ambacht met moderne techniek bij restauratie rood marmer Stadhuis Antwerpen.

Het gebruik van 3Dscans en een robot voor het frezen van natuurstenen onderdelen van monumenten zien we met enige regelmaat, maar VRS-lid en gecertificeerd restauratiesteenhouwerij Monument Vandekerckhove past deze moderne technieken nu ook toe op het plaatselijk herstel van de rode marmers van het Stadhuis in Antwerpen. Zo kon zoveel mogelijk historisch materiaal behouden blijven, een belangrijk restauratieprincipe.

In 2018 startte de grootscheepse restauratie van het 16e eeuwse renaissance stadhuis, ontworpen door de architect Cornelis Floris de Vriendt en gebouwd van 1561 tot en met 1564. De plint van het gebouw heeft een rood marmeren bekleding. In de gevels zijn op de hogere verdiepingen rood marmeren zuilen te vinden. Bij de restauratie van de buitengevel van 1853 tot 1869 is het oorspronkelijke, 16de eeuwse rode marmer grotendeels vervangen, er zijn maar enkele originele onderdelen bewaard gebleven. Rood marmer is eigenlijk niet geschikt voor gebruik buiten. Er zijn dan ook vele kleine en grotere reparaties te vinden in de marmeren gevelplaten en de zuilen, echter geen van alle zijn kwalitatief goed uitgevoerd en daarom zijn ze aan vervanging toe.

Bij de restauratie is gekozen om het gebouw voor de toekomst te bewaren en niet zozeer om het terug te brengen in de oorspronkelijke staat. In termen van de restauratieladder is dus gekozen voor conserveren, de eerste trede van de trap en de meest behoudende. Dat betekent dat de restauratie steenhouwers van Monument Vandekerckhove alles in het werk hebben gesteld om het historische rode marmer zoveel mogelijk te behouden. Op basis van uitgebreid onderzoek is speciaal een zinkoxide mortel ontwikkeld voor het opvullen van kleine beschadigingen. Pigmenten zijn aan de mortel toegevoegd voor de juiste kleur. Voor grotere schades is gezocht naar een vervangende steen. Lastig want de groeve van Beauchateau waar het historische marmer vandaan komt, is gesloten en marmers uit andere groeves werden niet geschikt bevonden. Uiteindelijk is toch via via een oude partij marmer uit Beauchateau gevonden.

Voor de grotere schades is -voor het eerst – een 3Dscan van lacunes gemaakt, die in een 3D-tekenprogramma is bewerkt. Vervolgens werden stukken marmer met de CNC-machine op de millimeter nauwkeurig gefreesd. De restauratiesteenhouwers plaatsen deze elementen in de lacunes. Enkele niet te repareren onderdelen zijn in zijn geheel vervangen. Een geweldig resultaat van de samenwerking tussen moderne techniek en traditioneel ambacht door de gespecialiseerde restauratie steenhouwers van Monument Vandekerckhove. Zie voor meer informatie bijgaand pdf.

In de uitgave van februari 2022 van het blad NATUURSTEEN verscheen dit leuke artikel over de restauratie van de plint van de gevel van het Stadhuis in Antwerpen.
Zie voor meer informatie bijgaand pdf.

Heeft u vragen?

Bel ons:  033-465 9 465

Of stel uw vraag per e-mail:  info@restauratiesteenhouwers.nl

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Eerder verzonden nieuwsbrieven »