Nieuwsbrief november 2022
 

Nieuwsbrief november 2022

Een bijzondere ontdekking in een grafmonument

VRS-lid Meesters In werd benaderd door Hylkema Erfgoed om het natuurstenen grafmonument van Leonardus Franciscus de Bruyn, overleden op 23 april 1861, te restaureren. Het grafmonument is van cultuurhistorische én architectuurhistorische waarde vanwege de vrij zeldzame en fraai vormgegeven sarcofaagvorm, afgedekt met een half afgeschoven, gebeeldhouwd stenen kleed en neoclassicistische decoraties. Aan het hoofdeinde van de tombe is een bronzen Alfa-Omega symbool bevestigd. De eerste en laatste letter van het Griekse alfabet staan symbool voor God als begin en einde van de kosmos. De beide letters werden veel gebruikt ter versiering van christelijke graven, om aan te duiden dat de overledene in God zijn begin- en einddoel gezien had. Het grafmonument is ontworpen door beeldhouwer E.F. Georges, hetgeen is bevestigd toen we zijn naam op de sarcofaag terugvonden.

Aangetast door de tand des tijds
Het graf van L.F. de Bruyn behoefde restauratie. Het natuursteen was door de tand des tijds aangetast en de prachtige details van de deken en de kwasten aan het uiteinde waren niet meer zichtbaar. Onze vaklieden begonnen met het monument vrij te maken en te demonteren. Aan de binnenkant van de tombe was goed te zien dat het massieve blok natuursteen in een mooie ronde vorm is uitgehakt, waardoor een boogvormige ruimte is ontstaan onder het zadelvormige dak van de tombe. Na demontage van de tombe is deze zorgvuldig en respectvol met een kraan op de vrachtwagen getild en naar de werf in Tienhoven vervoerd. Op de werf zijn alle stukken uitgestald en konden de restauratiewerkzaamheden beginnen.

De ontdekking
Bij het herstellen van de voorkant van de sarcofaag merkten onze vaklieden op dat er achter het bronzen alpha-omega embleem een mechanisme zat. Toen ze dit nader onderzochten, ontdekten ze dat het embleem open kon en dat er een sleutelgat achter zat. Waarschijnlijk werd vroeger aan de voorkant het graf geopend om een overledene bij te zetten. Het was een bijzonder moment om zo’n vernuftig weggewerkt sleutelgat te ontdekken.

Herstelwerkzaamheden
Er is grondig herstel uitgevoerd aan het monument: onze vaklieden hebben de scheuren gelijmd, mortelreparaties gedaan en inboetwerk uitgevoerd. De mortel werd eerst op kleur gebracht om de herstelde stukken zo goed mogelijk af te stemmen op de kleur van de tombe. De inboetstukken zijn vervolgens gefrijnd zodat deze passen bij de mooie sierstijl van de oorspronkelijke sarcofaag.
Na het het opmetselen van de oude muur van de tombekelder, kan de sarcofaag teruggeplaatst worden en zullen de mooie details weer goed zichtbaar zijn.

Interesse?
Restauratiesteenhouwer is een mooi vak. Heb je interesse en wil je meer weten, neem dan contact op met een van onze leden, allen erkend steenhouwbedrijf.

Wilt u inhoudelijk reageren op deze nieuwsbrief?

We zien uw reactie, mening of opmerking graag tegemoet. Stuur uw bericht naar info@restauratiesteenhouwers.nl.

Volg ons op LinkedIn.

 
Als u deze e-mail niet meer wilt ontvangen, klikt u hier.